کابل شبکه چیست؟
کابل شبکه یا کابل لن برای انتقال و رد و بدل کردن اطلاعات بین کامپیوترها، روترها و سوئیچها استفاده میشود. در کل کابل شبکه متشکل از چند سیم مسی با یک روکش پلاستیکی است که با کانکتور RJ-45 دستگاههای یک شبکه را به یکدیگر و یا به شبکههای دیگر متصل میکند.
کابل شبکه از لحاظ ظاهری دارای ۸ رشته سیم است که به صورت جفت و دوتایی به هم تابیده شدهاند و وظیفهی انتقال اطلاعات را بر عهده دارند.
انواع کابل شبکه :
کابل شبکه براساس استانداردهای مختلفی تقسیمبندی میشود. جنس کابل شبکه یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب کابل شبکه است : در کل کابل شبکه از نظر جنس به سه دسته تقسیم میشود:
تمام مسی: هر ۸ سیم مسی هستند(بهترین نوع)
نیمه مسی: ۴ رشته سیم مسی ۴ رشته سیم آلمینیومی
تمام آلمینیومی: هر ۸ سیم آلمینیومی است(ارزان ترین نوع)
کابل شبکه UTP( Unshielded Twisted Pair)
کلمه Twisted Pair به معنای زوج بهم تابیده شده است. در کابل شبکه UTP سیمهای مسی به صورت جفت به هم تابیده شدهاند و روی آنها یک روکش نازک قرار میگیرد، اینکار باعث میشود تا زوجهای مسی روی هم تداخل نویزی ایجاد نکنند و هم از دستگاههای الکتریکی نزدیک تاثیر نگیرند. کابل UTP محافظی ندارد و دربرابر اختلالات نویزی ضعیف است. همین موضوع باعث میشود در شبکههایی که اطلاعات حساسی دارند به کار نرود.
کابل شبکه FTP(Foil Twisted Pair)
در کابل FTP بر روی چهار جفت رشته سیم یک لایه فویل آلمینیومی قرار دارد تا در برابر دریافت نویز حفاظت کند.
کابل شبکه STP(Shielded Twisted Pair)
کابل STP کابلی گران قیمت به شمار میآید و در شبکههایی با فواصل طولانی و یا نزدیک به میدانهای مغناطیسی به کار میرود. در این کابل روی هر زوج سیم، یک لایه فویل قرار گرفته و به این دلیل مقاومت بالایی در مقابل تداخلات نویزی دارد.
کابل شبکه SFTP(Shielded Twisted Pair)
همانطور که از نام این کابل پیداست این کابل شبکه علاوه بر اینکه روی هر زوج سیم روکش فویلی دارد، یک شیلد محافظتی هم بر روی آنها قرار دارد. این کار ایجاد نویز در شبکه را به صفر میرساند. SFTP کابلی مهم در شبکهسازی است و در شبکههایی با حساسیت بالا به کار میرود.
کابل شبکه فیبرنوری
فیبرنوری کابلی شیشهای است و دیتاها را با امواج نوری انتقال میدهد. سرعت انتقال داده در فیبرنوری بسیار بالاست و میتواند حجم بالایی از دیتا را منتقل کند. فیبرنوری بیشتر در شبکههایی که نیاز به سرعت بالایی دارند(بیمارستانها و فرودگاهها) کاربرد دارد.از انواع فیبرنوری میتوان به دو نوع Single Mode و MultiMode اشاره کرد.
کابل شبکه cat 5
کابل cat 5 شامل ۴ جفت سیم مسی است که به یکدیگر تابیده شده و در شبکههای کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل کابل شبکه اولین نسل از کابلهای شبکه است و امروزه هنوز برخی از آن برای اتصال به اینترنت استفاده میکنند.
این کابل سرعت انتقال ۱۰۰ مگابیت در ثانیه را فراهم میکند و حداکثر طول توصیه شده برای آن ۱۰۰ متر میباشد.
کابل شبکه cat 5e
نسخهی ارتقا یافتهی cat 5 نام دارد. این کابل از لحاظ ظاهری همان کابل cat 5 است با تفاوت اینکه سرعت انتقال آن افزایش داشته و به ۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه رسیده است اما بازهم طول توصیه شده برای این کابل ۱۰۰ متر است و در صورت بیشتر بودن طول کابل امکان کاهش پهنای باند وجود دارد.
کابل شبکه cat 6
نسل بعدی کابلهای شبکه با رونمایی از cat 6 ظهور میکند. cat 6 در مسئلهی پهنای باند و سرعت انتقال دادهها در رده بالاتری نسبت به cat 5 و cat 5e قرار میگیرد و میتواند سرعت انتقال ۱۰ گیگابیت در ثانیه را فراهم کند و حداکثر طول آن ۱۰۰ متر میباشد، اما طول موثر این کابل شبکه ۵۵ متر توصیه شدهاست .
در داخل کابل cat 6یک پلاستیک میان سیم های پیچ خورده وجود دارد که آن ها را از یکدیگر جدا میکند و باعث جلوگیری از اختلال سیگنال بین رشته سیم ها میشود .
کابل شبکه cat 6a
cat 6a برای بهبود نقطه ضعفهای cat 6 تولید شد و در این امر موفق بود و توانست طول موثر ۱۰۰ متری را ارائه بدهد و همچنین فرکانس بالاتری نسبت به cat 6 داشته باشد. به همین دلیل در شبکههای پرسرعت و مدرن از این کابل استفاده زیادی میشود.
کابل شبکه cat 7
کابل cat 7 یکی از پیشرفتهترین کابل های شبکه نام دارد و پیشرفتهای زیادی داشته است. فرکانس ۶۰۰ مگاهرتزی این محصول را از بقیه همتایان خود متمایز کرده است. سرعت انتقال این کابل ۱۰ گیگابیت در ثانیه و حداکثر طول آن ۱۰۰ متر میباشد. ساختار آن نیز متفاوت است و در آن از دو روکش داخلی استفاده شده و این امر باعث پایینتر آمدن نرخ تداخل سیگنالها شده است.
کابل شبکه cat 8
مدرنترین و جدیدترین کابل شبکه cat 8 است که سرعت انتقال ۴۰ گیگابیت در ثانیه و فرکانس ۲۰۰۰ مگاهرتزی آن را به کابلی منحصر به فرد تبدیل کرده است. از نظر ظاهری شباهت زیادی به cat 7 دارد و دارای یک شیلد آلمینیومی است.
داخل کابل شبکه و انتقال برق(POE)
داخل کابل شبکه ۸ سیم مسی(۴ جفت سیم به هم تابیده) وجود دارد. از این رشته سیمها ۴ سیم برای انتقال و دریافت دیتا و ۴ سیم برای انتقال برق میباشد و برق را به دستگاههای متصل میرساند.
POE مخفف کلمه Power Over Ethernet به معنی انتقال برق بر روی کابل شبکه است. دربعضی از دستگاههای درون شبکه برای تامین برق باید یک آداپتور تهیه کنید اما با داشتن POE میتوان بدون نیاز به کابل کشی برق با استفاده از دو زوج کابل شبکه برق مورد نیاز دستگاه را تامین کنید.
کانکتور RJ-45 برای اتصال کابل به پورت دستگاه نیاز به کانکتوری(سوکت شبکه) با نام RJ-45 داریم.
کانکتور RJ-45 یا سوکت شبکه که یکی از رایجترین نوع اتصالات است که به شما امکان این را میدهد تا کابل خود را به پورت دستگاه مورد نظر متصل کنید. این سری برای اکثر کابلها موجود است و مدلهای مختلفی دارد.
سوکت شبکه دارای ۸ پین مسی است که از طریق آن انتقال اطلاعات به دستگاه صورت میگیرد.
رشته سیمهایی که در پین ۱و۲و۳و۶ قرار میگیرند دیتا را به کابل انتقال میدهد و بقیه رشته سیمها وظیفه انتقال برق را به عهده دارند.
برای اینکه سوکت را به کابل شبکه وصل کنیم باید یک ترتیب خاص در رنگ بندی سیمها را رعایت کنیم.